Vellen van bomen
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een boom geveld moet worden : hij vormt een gevaar voor derden of voor omliggende gebouwen, hij is zwaar beschadigd door storm, hij is door ziektes aangetast , hij is “te groot” geworden, …
Als het verwijderen van de boom de beste keuze (zie veiligheids- en gezondheidscontrole) is, kan hij geveld worden. Dat kan door de boom vrij te laten vallen in de gewenste richting of door hem te demonteren indien de valruimte beperkt is door omliggende bouwsels (pergola,veranda, omheining, garage,…) In ieder geval vraagt het vellen van een boom de nodige planning, het correcte materiaal en gedegen vakmanschap.
Het is dus veelal aangewezen om beroep te doen op een boomverzorger. Wij vellen op de meest ontoegankelijke plaatsen, uiteraard nadat uw gemeente (indien vereist) een kapvergunning heeft afgeleverd.
Snoeien van bomen
Vormsnoei, groeisnoei, opkronen, uitdunnen, kandelaberen,… Soms lijkt het allemaal eenvoudig, maar snoeien vraagt vakmanschap en kennis. Correct snoeien is niet enkel van belang voor de gezondheid en de levensduur van de boom, maar ook voor de veiligheid van mens en omgeving.
Om te snoeien maken wij gebruik van verschillende klim- en touwtechnieken. Klimsporen zijn hierbij uit den boze, om de boom niet te beschadigen.
Wij doen :
- vormsnoei
- groei- en snoeibegeleiding
- uitdunnen
- achterstallige snoei
- uitlichten
- vervangingssnoei bij oudere bomen
- vorm- en vruchtsnoei bij fruitbomen
- ...
Veiligheids- en gezondheidscontrole (VTA)
Hoe sterk bomen ook zijn, vaak zijn ze het slachtoffer van aantastingen met ziektes tot gevolg. Veelal is het niet onmiddellijk zichtbaar dat een boom ziek is. Dit opmerken is een kwestie van op het juiste moment en de juiste plaats op bepaalde aanwijzingen te letten. Boomverzorgers worden hierop getraind. Wij proberen zo snel mogelijk de aard en de oorzaak van aantastingen te determineren en een inschatting te maken van het gevaar voor de bomen de omgeving dit aan de hand van een Visual Tree Assesment en een groeiplaatsonderzoek.
Visual Tree Assesment (VTA) is een beoordeling van op de grond waarbij de boom onderworpen wordt aan een grondige visuele controle volgens diverse parameters, zoals aanwezigheid van schimmels, groeigedrag, breuken van de bast en stam, vlekken op de bladen, oude en nieuwe wonden, enz.. Er wordt gecontroleerd of de boom eventuele gebreken, zwaktes en mechanische defecten vertoont waardoor hij een gevaar kan betekenen voor zijn omgeving. De actuele conditie en de eventuele structurele problemen worden per boom beschreven en opgesomd in een rapport, waaruit een advies volgt. VTA geeft een beeld van de conditie van een boom op het moment van de beoordeling. Dat geeft nog geen uitsluitsel over de vitaliteit (veerkracht/herstelvermogen/levenskracht) van die boom, wat enkel kan worden vastgesteld door de boom in de tijd op te volgen of de reactie van de boom te beoordelen op ingrepen die in het recente verleden aan of rond de boom werden verricht. Hieruit volgt een specifiek advies of kan er overwogen worden voor een nader onderzoek zoals tomografie of een trekproef.
Tomografie : middels apparatuur wordt inwendig onderzoek verricht naar de mate van houtrot en de desbetreffende delen van de boom, waarna een sluitend oordeel mogelijk is.
Trekproef : middels een simulatie op de boom wordt nagekeken of de boom voldoende veilig is bij windkrachten tot 10 beaufort.
Standplaatsverbetering & groeiplaatsonderzoek
Veelal is een slechte bodemgesteldheid de primaire oorzaak van vele aantastingen en ziektes bij bomen. Wij gaan niet enkel de vitaliteit van uw boom inschatten en de mogelijke ziekteverwekker(s) bepalen, maar ook de eventuele achterliggende ondergrondse oorzaak proberen te vinden en gerichte oplossingen uitwerken.
De meest voorkomende problemen zijn :
- slechte lucht- en waterhuishouding
- te kort aan mineralen en organisch materiaal
- bodemverdichting
- te weinig doorwortelbare ruimte
Aan- of verplanten van bomen
Bij het kiezen en aanplanten van nieuwe bomen, moet u uw plantenkeuze en werkmethode afstemmen op de door u gewenste hoogte en breedte en hierbij rekening houden met de bodemgesteldheid (grondsoort, zuurtegraad, waterstand, …). Wij helpen u graag met het zoeken naar de juiste boom op de juiste plaats en de met de aanplanting ervan.
Aanvullend kunnen we voor uw de beste groeibegeleiding uitwerken. Het is namelijk belangrijk om uw aanplant tijdens de eerste jaren regelmatig te controleren op scheurwondes, maaischade, vormontwikkeling, …
Tot slot zorgen wij voor een optimale verplanting van uw bomen of struiken.
Schade- en waardebepaling bomen
Een boom heeft er misschien wel honderden jaren over gedaan om zo mooi te worden. Ook je eigen bomen heb je zien ontwikkelen en groeien over de jaren heen. Zo bepalen bomen mee de waarde van het straatbeeld, een landschap of een tuin. Wij kunnen de waarde van uw boom opmeten, alsook de eventuele waardevermindering als gevolg van opgelopen schade door derden.
Bomenbeleid- en planning
Hoewel bomen beeldbepalende groenelementen zijn in de stad, krijgen ze meestal slechts een lage prioriteit bij ruimtelijke projecten. Zo kan het gebeuren dat een grote stads- en parkboom pas wordt opgemerkt nadat hij is verdwenen. Dat zo’n boom bovendien enkel al omwille van zijn leeftijd waardevol was, wordt daarna snel duidelijk gemaakt door het jonge, kleine boompje dat hem moet vervangen… Bomen hebben lagetermijndenken nodig!
In een bomenplan kan men bakens uitzetten voor een duurzaam boombeheer. Zo’n plan waakt over het bestaande boomkapitaal en maakt het boombeleid en -beheer op budgettair en op andere vlakken proactief, zeer concreet én transparant. Uiteraard moet u eerst weten waar uw boomkapitaal zich bevindt. De weg naar een bomenplan start dan ook bij een goede inventarisatie.
Advies en begeleiding
Arbol staat uw gemeente of studiebureau bij voor de “groenopvolging” tijdens uw projecten, vanaf uw ontwerp tot de aanplant en zelfs verder…
We controleren de eventueel reeds aanwezige bomen naar hun gezondheid, stabiliteit en risico’s en bekijken dan of er geveld moet worden, er een achterstallige snoei moet gebeuren en of er standplaatsverbetering vereist is. Daarna bekijken we de aanplanting van nieuwe bomen en struiken. Hierbij houden we rekening met uw wensen maar eveneens met “de juiste boom op de juiste plaats” (bodemsoort, maximum hoogte, verhardingen, vorm,…).
Na het correct planten (bodemverbetering, water en luchttoevoer, …) volgen wij de boom verder op gedurende de eerste vijf jaar (gezondheid, begeleidingssnoei,…).
Met andere woorden wij helpen u tijdens al uw projecten met :
- inventarisatie en controle bestaande bomen
- studie nieuwe aanplanting
- voorbereiden groeiplaatsinrichting (beluchting, bodem, voorziene ruimte, drainage,...)
- opvolging- en onderhoudscontracten
- opmaak boombeheerplan
- beschermen van bomen op bouwwerven
Opleiding en vorming
Naast ons werk als boomverzorger hebben we ervaring in het geven van opleidingen en vorming.
Zelf hebben we ook verschillende opleidingen in de groen sector genoten. Deze combinatie overtuigde ons om zelf ook opleidingen en vorming aan te bieden voor de groensector. Deze opleidingen zijn vooral voorzien voor brandweerkorpsen , (gebruik kettingzaag), groendiensten gemeente (snoeien), tuinaannemers (vellen bomen),…
Een greep uit mogelijke vormingen :
- Al deze opleidingen zijn een combinatie tussen theorie en praktijk
Inventarisatie
De weg naar een bomenplan start dan ook bij een goede inventarisatie.
Als Europees gecertificeerd boomverzorgersbedrijf combineren wij onze uitgebreide expertise in boominventarisarie en -beheer met de vereiste GPS-metingen, en dat voor een vaste prijs of een prijs per boom. Zo heeft u onmiddellijk zicht op de uiteindelijke kostprijs en vermijdt u bovendien uitgaven voor studiebureaus of landmeters.
Uiterst accurate gegevens
Wij maken gebruik van de Trimble Geo 7X, het meest geavanceerde, handgedragen toestel voor mobiele GPS-mapping, die een ongeëvenaarde precisie bereikt (tot 10 cm), ook onder boomkruinen en tussen hoge gebouwen. Met dat toestel kunnen wij op efficiënte wijze een groot aantal parameters registreren in het veld. Die informatie kan daarna op makkelijke wijze in uw bestaande kantoortoepassingen verwerkt en intern beheerd worden.
Snelle dienstverlening
Wij bespreken vooraf uw noden en prioriteiten en bepalen samen de strategische en budgettaire langetermijnplanning. Eerst ontwikkelen we een digitaal opnameformulier op uw maat met daarin alle parameters die u over de bomen en hun omgeving wenst te registreren (boomsoort, -hoogte en -omtrek en x-y-coördinaten, maar ook gegevens over de onderhoudstoestand, de omgevingsrisico’s, eventuele beschadigingen of aantastingen, … ). Door keuzevelden en -lijsten vooraf in te stellen, wordt de opnametijd per boom op het terrein sterk beperkt.
Intern beheersbaar
Na afronding van de inventarisatie krijgt u de verzamelde data (GPS-locatie, boombeheergegevens, eventueel beeldmateriaal) in het formaat dat u wenst, bijvoorbeeld SHP (GIS), XLS (Excel) en KML (Google Earth). U kan de gegevens direct inlezen in het GIS-systeem en vlot bewerken en beheren in de gebruikelijke kantoorsoftware.
Direct bruikbaar
De beschikbare informatie kan onmiddellijk door diverse diensten gebruikt worden: bij het opstellen van lastenboeken voor boombeheerswerken, voor de opmaak van een kapvergunning, bij het ontwerp van een BEA bij private bouwwerkzaamheden, bij het maken van afspraken bij wegeniswerken of het uitvoeren van controles achteraf, voor de ontwerpplanning bij de aanleg van sites, … Tal van mogelijkheden om uw boomkapitaal te beschermen!
Ondersteuning na dienstverlening
Hoewel op zich al bruikbaar, groeit uit de inventaris uiteraard best een beheerplan. Dat vormt in de praktijk een onmisbaar handvest voor elke grotere bomenbezitter. Om de inventaris optimaal te laten renderen kunnen wij u adviseren bij het ontwikkelen van een visie en het uitwerken van een beheerplan en aansluitend werkplan. Zo bent u klaar voor een proactief en transparant beheer van de belangrijkste groenelementen in de hedendaagse stad.
Verwijderen van processierupsen
Eikenprocessierupsen zijn naast de vraatschade die ze aanrichten in hoofdzaak veelal hinderlijk voor de mens. Vooraleer de rups ontpopt als een vlinder in de maand augustus, vervellen ze een zestal keer. Vanaf de derde keer dragen de rupsen brandharen die ernstige irritaties kunnen veroorzaken van de huid en de luchtwegen. Deze brandharen blijven in de nesten hangen tot vele jaren later. Daarom kan het op bepaalde locaties belangrijk zijn om zowel de rupsen als (oude) nesten te verwijderen. Het verwijderen gebeurt door opzuigen of plukken maar in geen geval door wegbranden. Dit laatste vernietigt niet alle haren en vele niet verbrande haren vliegen in het rond en worden nog meer verspreid…
Kroonverankering
Soms hebben bepaalde (gestel)takken het risico om uit te breken : plakoksels, zware en lange horizontale takken, structureel verzwakte takbasis door een holte of aantasting,…. De volledige tak weghalen is in vele gevallen biologisch niet mogelijk en esthetisch gezien soms ook niet de beste oplossing. In deze gevallen kan het plaatsen van een kroonverankering in combinatie met de juiste snoeien (uitlichten) een goede en veilige oplossing zijn. De klemtoon ligt hierbij vooral op het beperken van schade mocht de tak uitbreken. Afhankelijk of het een acuut gevaar is of niet plaatsen wij respectievelijk een statische of dynamische verankering.